6 voorbeelden van bomen voor in een kleine tuin

6 voorbeelden van bomen voor in een kleine tuin

minuten lezen

In iedere tuin zou op zijn minst een boom moeten staan. Ook in een kleine tuin. Ze voegen namelijk veel toe aan je tuin. Ze zorgen voor schaduw en beslotenheid en ze zijn geweldig voor dieren. Heb je niet zo veel ruimte? Kies dan voor een boom die niet binnen een paar jaar uitgroeit tot een enorme reus en op zijn minst twee seizoenen mooi is. Met bloemen in het voorjaar, een mooie herfstkleur, lekker fruit of een mooie stam. Dit zijn mijn favorieten:

Boom 1: Cercis canendensis ‘Forest Pansy’, judasboom

De herfstkleur van de bladeren van de judasboom is echt geweldig. De kleine boom heeft een mooie ronde kroon en bloeit in mei met roze vlinderachtige bloemen. De boom wordt ongeveer 250 meter hoog en is mooi als solitair in een border met lage planten.

Esdoorn

Boom 2: Acer Palmatum, esdoorn

Esdoorns zijn fantastisch in een kleine tuin. Ze hebben een prachtige open groeiwijze en mooi ingesneden blad. De kleur van de bladeren verandert het hele jaar door. Van lichtgroen in het voorjaar naar diep rood in het najaar. De esdoorn is een langzame groeier en heeft weinig onderhoud nodig.  Geef de Acer Palmatum een beschutte standplaats in de halfschaduw of schaduw of zet hem in een grote plantenbak.

Boom 3: Ficus, vijg

Vijgen zijn mooie grillig gevormde kleine bomen met opvallende grote bladeren. Zet de tegen een warme muur en hij zal je belonen met veel sappige vruchten. Ken je iemand met een vijgenboom vraag dan om een stek. De planten wortelen heel makkelijk en voor je het weet heb je je eigen vijgenboom gekweekt. Een goede vijg is 'Brown Turkey'. Heb je niet veel plek in je tuin leidt de vijg dan langs een warme muur of schutting in je tuin.

Boom 4: Amelanchier, krenteboompje

Amelanchier lamarckii heeft witte bloemen in het vroege voorjaar en paars fruit in de zomer. In de herfst vervagen de bladeren van donkergroen naar goud. Zet het krenteboompje op een zonnige of haflschaduwrijke plek in de tuin.

Boom 5: Prunus, sierkers

Sierkersen zijn perfecte bomen voor kleine tuinen. De bloesen in de lente is adembenemend mooi en  levert veel stuifmeel en nectar voor de bijen. Mooie soorten zijn Prunus x yedoensis, Prunus ‘Pink Shell’ en Prunus serrula. Zet de sierkers op een zonnige plek in de tuin en geef hem de ruimte.

Prunus, sierkers

Boom 6: Pyrus salicifolia ‘Pendula’, sierpeer

Pyrus salicifolia ‘Pendula’ heeft smal, zilverachtig blad en treurig hangende takken. Zolang de plant op een zonnige plek staat, doet hij het overal goed.  In het voorjaar verschijnen de roomwitte, zoet geurende bloemen.

Waar zet je de boom neer?

Een boom heeft licht nodig om goed te kunnen groeien. Zet een boom daarom op een lichte plek in je tuin en niet in een donkere hoek ergens achterin. Let er ook op dat de planten rond de boom het minder goed zullen doen. Ze vangen minder zonlicht moeten harder op zoek naar water omdat de boom veel vocht uit de bodem onttrekt. Heb je een goede plek voor de boom gevonden probeer je dan voor te stellen of de boom over 10 jaar nog steeds op deze plek past. Hangen de takken dan niet in de tuin van de buren? Of zit hij klim tegen de gevel van je huis?

Boom in een plantenbak

Wist je dat een boom ook gewoon in een plantenbak kan zetten? Onze polyester plantenbakken en cortenstalen plantenbakken kunnen eventueel ook besteld worden zonder bodem, zodat de wortels kunnen doorgroeien in de tuin. Of ga zelf aan de slag met het maken van een mooie border met de kantopsluitingen van cortenstaal. Zo maak je zelf een mooie plantenbak in het door jou gewenste maat en kan de boom ook gewoon doorgroeien in de tuin.

Delen
  • 0
Vergelijk productenVerwijder alle producten
    U heeft geen artikelen in uw winkelwagen
Categorieën
Alle plantenbakkenVierkante plantenbakRechthoekige plantenbakRonde plantenbakMaatwerk plantenbakBorderrandenOverige productenInformatie en tipsMerkenOver onsBlogKlantenserviceMijn account