Cortenstaal plantenbak zelf maken

Cortenstaal plantenbakken zijn razend populair, ieder jaar weer. Ook dit seizoen zijn de kleine en grote roestige plantenbakken haast niet aan te slepen. Ben je handig en wil je dit jaar een cortenstaal plantenbak zelf maken? Dan kan dat ook! Wij geven je hieronder tips hoe je zelf een cortenstaal plantenbak zonder bodem kunt maken met keerwanden of kantopsluitingen.

Waarom een cortenstaal plantenbak zonder bodem zelf maken?

Je kunt een kant en klare cortenstaal plantenbak zonder bodem aanschaffen, maar je kunt er ook eentje zelf maken! Het maken van een cortenstaal plantenbak zonder bodem is niet alleen makkelijk, maar het geeft je ook nog eens meer ontwerpvrijheid in de tuin.

Zo hebben de kant en klare cortenstaal plantenbakken zonder bodem standaard afmetingen en zijn deze alleen verkrijgbaar met rechte zijden. Niet handig dus wanneer je meer organische en zachte vormen in de tuin wilt aanbrengen.

Een cortenstaal plantenbak maken van bijvoorbeeld kantopsluitingen of keerwanden zorgt ervoor dat je een plantenbak zonder bodem zo groot kunt maken als je zelf wilt.

Bekijk hier alles waarmee je een cortenstaal plantenbak kunt maken

Maak je zelf een plantenbak van kantopsluitingen of keerwanden?

Wanneer je een cortenstaal plantenbak maakt zonder bodem, kun je dit doen met kantopsluitingen of keerwanden.

Wanneer je voor kantopsluitingen van 2mm dik kiest, kun je deze lichtjes buigen. Hiermee kun je eenvoudig een ronde cortenstaal plantenbak maken of een cortenstaal plantenbak met gekke vormen. Cortenstaal kantopsluitingen van 3mm dik kun je niet meer buigen. Cortenstaal kantopsluitingen zijn in veel verschillende pakketten verkrijgbaar. Bekijk hier alle kantopsluitingen.

Dankzij de brede voet hebben keerwanden een groter draagvermogen dan kantopsluitingen. Je kunt met cortenstaal keerwanden een hoge stevige cortenstaal plantenbak maken. Perfect wanneer je zware beplanting een stuk hoger boven de grond wil plaatsen. Naast rechte keerwanden verkopen we ook gebogen keerwanden. Bekijk hier alle keerwanden.

Hoe maak je een cortenstaal plantenbak met kantopsluitingen?

Kantopsluitingen kun je eenvoudig in de tuin aanbrengen. Volg de volgende stappen:

  • Graaf een sleuf op de plek waar je de kantopsluitingen wilt plaatsen. Om de kantopsluitingen steviger in de grond te plaatsen, kun je gebruik maken van piketpaaltjes.
  • Plaats de kantopsluitingen in de sleuf en schuif ze in elkaar.
  • Gebruik een rubberen hamer om vervolgens de kantopsluitingen waterpas te maken en ze stevig aan elkaar te maken.
  • Vul de sleuf met aarde zodat hij netjes is afgewerkt.

Cortenstaal bloembak zelf maken kantopsluitingen

Hier heeft een klant van ons een grote cortenstaal plantenbak gemaakt van kantopsluitingen. De kantopsluitingen zijn nog zwart van kleur omdat ze nog niet volledig geroest zijn. Dit gebeurd na verloop van tijd vanzelf!

Hoe maak je een cortenstaal plantenbak met keerwanden?

De cortenstaal keerwanden plaats je op een andere manier dan de kantopsluitingen in de tuin. De keerwanden zijn namelijk blind koppelbaar dankzij de meegeleverde bevestigingsmaterialen. Daarnaast hoef je ze minder ver in te graven dan kantopsluitingen. Je kunt ze ook vastmaken aan de ondergrond, maar dat is niet per se nodig. Door de druk van de aarde blijven de cortenstaal keerwanden goed blijven staan.

Cortenstaal plantenbak zelf maken met keerwanden

Een cortenstaal plantenbak zelf gemaakt met keerwanden door een van onze klanten

Cortenstaal: het geliefde materiaal voor in de tuin

Cortenstaal zie je in veel elementen terug in de tuin. Of het nu gaat om cortenstaal plantenbakken, waterschalen, keerwanden of vuurtafels, je hebt van dit stevige materiaal van alles. Cortenstaal is zeer geliefd als materiaalsoort voor in de tuin, omdat het haast onverwoestbaar is. Wanneer je namelijk een artikel van cortenstaal in de tuin hebt staan, hoef je niet bang te zijn dat het (snel) moet vervangen. Daarnaast past het perfect bij de kleuren van het groen in de tuin!