Cortenstaal plantenbakken kunnen een prachtige toevoeging zijn aan je tuin, mits je ze natuurlijk mooi vult! Door te kiezen voor de juiste beplanting en het juiste kleurenpallet, kun je deze robuuste plantenbakken en bloembakken beter tot hun recht laten komen. Wij vertellen je graag meer over hoe je een cortenstaal plantenbak vult, welke beplanting het mooiste is en waar je op moet letten.

Nog geen cortenstaal plantenbak? Shop hem hier!

Wat zijn de eigenschappen van een cortenstaal bloembak?

Voor we beginnen met het vullen van een cortenstaal bloembak of plantenbak, is het handig om te weten wat de eigenschappen zijn van cortenstaal. Wanneer de bloembak of plantenbak bij jou thuis bezorgd wordt, is hij namelijk nog niet voorzien van de kenmerkende bruine roestkleur. De cortenstaal plantenbakken worden zwart geleverd. Door de cortenstaal plantenbak bloot te stellen aan de buitenlucht, komt het roestproces vanzelf op gang. Dit heeft enkele maanden nodig.

Hierboven zie je een cortenstaal plantenbak die nog niet volledig is geroest

Tip: het roestproces versnellen van je cortenstaal plantenbak op bloembak? Lees hier hoe!

Tijdens het roestproces kan de cortenstaal bloembak nog roestwater afgeven. Wanneer de bloembak op tegels staat, leg hier dan een krant of een stuk plastic onder. Zo blijven je tegels netjes! Wanneer de bloembak volledig geroest is, zal hij geen roestwater meer afgeven.

Cortenstaal plantenbak vullen: hoe moet dat?

Wanneer de cortenstaal plantenbak op de juiste plaats in de tuin staat, eventueel met een stuk plastic eronder, is het tijd om hem te vullen! De cortenstaal bloembakken en plantenbakken die je bij ons kunt aanschaffen zijn standaard al voorzien van afwateringsgaten. Het is bij cortenstaal belangrijk dat er niet te veel water continu in de plantenbak blijft staat, omdat de plantenbak dan kan gaan doorroesten na verloop van tijd. Daarom zijn de cortenstaal plantenbakken niet geschikt om als vijver te gebruiken zonder een speciale coating aan de binnenzijde.

Cortenstaal plantenbak vullen: stap 1.

Zoals hierboven uitgelegd is, is het niet de bedoeling dat er water onderin de plantenbak blijft staan. Je kunt een cortenstaal plantenbak daarom niet vullen met hydrokorrels. Hydrokorrels houden te veel water vast, wat zorgt voor verdere roestvorming. Je kunt wel kiezels of oude potschilfers onderin de plantenbak plaatsen om hem toch op te vullen.

Cortenstaal plantenbak vullen: stap 2.

Leg over de kiezels een vocht doorlatend anti-worteldoek. Zorg ervoor dat het anti-worteldoek tegen de rand nog een aantal centimeters omhoog komt. Zo kan er geen grond tussen onder het anti-worteldoek komen en werkt dit het beste.

Cortenstaal plantenbak vullen: stap 3.

Over het anti-worteldoek kun je nu een fikse laag potgrond aanbrengen. Vul de cortenstaal plantenbak of bloembak tot ongeveer 2 tot 5 cm onder de rand.

Cortenstaal plantenbak vullen: stap 4.

Tijd om de cortenstaal plantenbak verder te vullen met de mooiste plantjes en bloemen!

Lavendel

Met welke bloemen en planten de cortenstaal plantenbak vullen?

Door de natuurlijke bruine kleuren van het cortenstaal zelf, zijn het relatief eenvoudige plantenbakken om te vullen. Kies bijvoorbeeld voor groene beplanting, zoals grassen (Zwenkgras, Vingergras, Lampenpoetsergras).

Naast het groen kun je ook kiezen voor kleuren die perfect  passen bij het cortenstaal. Denk er bijvoorbeeld aan om de cortenstaal plantenbak te vullen met paarse beplanting, zoals Lavendel, Maagdenpalm, Leliegras of IJsbloemen.

Wil je liever een meer neutrale kleur in de cortenstaal plantenbak? Dan zijn witte bloemen ook mooi, zoals Viltige hoornbloem, Kerstroos of Engels gras. Er is keuze genoeg dus!

Benieuwd hoe onze klanten hun cortenstaal plantenbakken en bloembakken hebben gevuld? Bekijk de resultaten op onze fotopagina.