Cortenstaal is tegenwoordig zeer populair en is steeds vaker terug te vinden in tuinen en op openbare plekken. Plantenbakken, sfeerpanelen maar ook keerwanden worden hiervan gemaakt. Het niet alleen mooi en modern, maar cortenstaal is ook een super sterk materiaal dat veel kracht kan dragen. Hierdoor wordt cortenstaal ook gebruikt voor de productie van keerwanden. Keerwanden kun je op verschillende manieren in je tuin gebruiken, maar hoe precies? Wij vertellen je graag meer daarover!

Keerwanden van cortenstaal

Wat is het verschil tussen keerwanden en kantopsluitingen?

Vaak worden keerwanden en kantopsluitingen door elkaar gehaald. Op het eerste oog lijken ze veel op elkaar, maar ze hebben niet dezelfde sterkte en functie. 

  • Kantopsluitingen zijn bedoeld om je terras, perk, vijver, gazon of bestrating van elkaar te scheiden. Met kantopsluitingen kun je mooie accenten in je tuin aanbrengen en kan je verzakkingen voorkomen. Ook is het mogelijk om met kantopsluitingen hoogteverschillen aan te brengen in je tuin, bijvoorbeeld voor het aanleggen van een bloemenperkje. De kantopsluitingen in onze collectie hebben een dikte van 2mm of 3mm. bij de 2mm dikke kantopsluitigen is het mogelijk om ze lichtjes te buigen. Bij de kantopsluitingen van 3mm dik is dat niet meer mogelijk.
  • Keerwanden zijn zeer sterke elementen die ook bedoeld zijn voor het aanbrengen van hoogte verschillen in je tuin. Ze zijn grond- en waterkerend en kunnen de druk van een hoger geleden bodem goed weerstaan. Dit betekend dat er veel meer druk en gewicht op dit hoger gelegen gebied geplaatst kan worden. Zo kan je het bijvoorbeeld gebruiken voor een verhoogd terras. 

Keerwanden van het oersterke cortenstaal

De keerwanden in onze collectie zijn gemaakt van cortenstaal. De sterkte van cortenstaal is vergelijkbaar met dat van RVS, hoewel je dat misschien niet zo snel zou denken. Cortenstaal is een metaallegering dat bestaat uit o.a. ijzer, koper en chroom. Na enkele maanden in de buitenlucht wordt een zeer dichte oxidatiehuid gevormd wat het materiaal verder afschermt van zuurstof. Hierdoor is het materiaal oersterk.

Verschillende cortenstaal keerwanden

De cortenstaal keerwanden op onze website zijn in diverse afmetingen verkrijgbaar. Zo kun je kiezen voor rechte keerwanden in diverse lengtes, zoals de keerwand van 100 cmkeerwand van 150 cm en de keerwand van 200 cm. Bij al deze keerwanden kun je kiezen uit verschillende hoogtes, variërend van 20 cm tot 60 cm hoog. Daarnaast bieden we ook diverse keerwand hoekenelementen aan, zowel met een rechte hoek als met een gebogen hoek.

Bekijk alle cortenstaal keerwanden

Een verhoogd terras maken met keerwanden

Als je van plan bent om een verhoogd terras te maken, dan zijn deze keerwanden daar uitstekend voor te gebruiken. Keerwanden van cortenstaal kunnen veel gewicht dragen en zullen vanwege de brede voet goed op hun positie blijven staan en dus niet verplaatsen. Daarnaast kun je kiezen uit rechte en gebogen keerwanden, waarmee je zowel een vierkant als rond verhoogd terras kunt maken.

Een verhoogde plantenborder maken met keerwanden

Wanneer je houdt van een beetje diversiteit in je tuin kun je ook andere delen van je tuin verhogen met cortenstalen keerwanden. Creëer bijvoorbeeld een kleurrijke plantenborder. Je kunt een plantenborder in de voortuin, achtertuin of wellicht deels tegen je huis aanmaken. De bruine kleur van het cortenstaal steekt prachtig af tegen fleurige bloemen in de lente en zomer.

Overbrug hoogteverschillen in je tuin 

Wanneer je tuin schuin afloopt, kun je ervoor kiezen om de grond in je tuin recht te laten maken. Het einde van het rechte deel, zoals een verhoogd terras, kun je dan afschermen met cortenstaal keerwanden. Je moet natuurlijk nog wel het hoogteverschil overbruggen en hoe kan dat beter dan met een bijpassende trap? Afhankelijk van de hoogte in je tuin is er een bijpassende trap van cortenstaal te vinden in onze collectie.