Tuintrends 2020

Tuintrends 2020

minuten lezen

Als je nu naar buiten kijkt kun je misschien nog niet voorstellen dat we over een paar maanden weer in de tuin zitten, maar het gaat sneller dan je denkt. En met het veranderende klimaat waardoor zomers heter en droger worden en winters zachter verandert er ook een hoop op het gebied van tuintrends. Dit zijn de 4 meest opvallende tuintrends van 2020.

Klimaatvriendelijke tuin

We zijn ons steeds bewuster van het veranderende klimaat en het is slim om je tuin aan te passen op het veranderende klimaat. Zomers worden heter en droger en winters zachter en natter. Hevige regenbuien vragen om oplossingen voor het opvangen en beter afvoeren van al het (regen)water. De eerste oplossing is eenvoudig. Je bereikt al veel door te kiezen voor een groene tuin. De grond kan het water goed opvangen en afvoeren. Bij een tuin die dicht ligt met tegels is dit een stuk lastiger. Een andere manier is het water op te vangen met bijvoorbeeld een regenton. Hiermee ontlast je het rioleringsysteem en kun je in droge periodes ook nog handig gebruik maken van het opgevangen water. Hierdoor bespaar je ook direct op je waterrekening!

 

Het veranderende klimaat heeft ook invloed op het bredere assortiment aan beplanting. Er zijn steeds meer tropische planten die in ons klimaat overleven ten opzichte van een aantal jaar geleden. Tropische tuinen zijn dan ook geen uitzondering meer. Lees hier hoe je een beplantingsplan maakt voor een tropische tuin. Ook is het verstandig om te kiezen voor planten die goed kunnen tegen droogte. Deze planten kunnen vaak dieper wortelen om water uit een dieper gelegen deel van de grond te halen. Daarnaast kun je ook heel slim omgaan met beplanting als het gaat om het creëren van schaduw. Zet een mooie boom neer in je tuin. Hierdoor geniet je niet alleen van meer groen in de tuin, maar kun je in de zomer ook makkelijk verkoeling zoeken in de schaduw.

 

Bij het vergroenen van je tuin hoef je niet alleen te denken aan beplanting, maar kun je bijvoorbeeld ook denken aan een groen dak! Een sedumdak vangt water op en zorgt bovendien voor een betere isolatie. Lees hier welke 7 voordelen een sedumdak nog meer biedt.

2 Duurzame- en onderhoudsvriendelijk tuin

We hebben het allemaal al zo druk en als tuinieren niet je hobby is kun je er als een berg tegenop zien om de tuin in te duiken en je tuin de nodige zorg te bieden. En er is niets vervelender dan dat je hebt staan ploeteren in de tuin om alles netjes te maken en dat er een week later al niets meer van te zien is. De oplossing: Kies voor onderhoudsvriendelijke planten en materialen. Een groene schutting hoeft helemaal niet veel tijd te kosten. Een kant-en-klare haag hoef je maar twee keer per jaar te snoeien. Als je kiest voor een haag die zijn blad goed behoud, zoals een hedera hoef je ook niet wekelijks afgevallen bladeren op te vegen.

 

Kies daarnaast voor meuebels en accessoires die lang mee gaan en die je niet ieder jaar hoeft te vervangen, zoals polyester plantenbakken of cortenstalen plantenbakken? Je betaalt er misschien iets meer voor, maar ze gaan jaren mee en je hoeft ze dus minder snel te vervangen.

 

Als je een gedeelte van je tuin gaat bestraten kun je het beste kiezen voor gladde bestrating. Hierop komt minder aanslag en als er aanslag op komt is het makkelijker schoon te maken.

3 Ontstresstuin

Tijdens al die drukke dagen wil je dat de tuin een plek is waar je even tot rust kan komen. Een fijne manier om even te ontstressen is een dagje wellnes. Steeds meer mensen kiezen voor wellness faciliteiten in hun tuin, zoals een jacuzzi of zwembad. Voor ieder budget en ruimte zijn er tegenwoordig fijne producten op de markt.

 

Maar wat als je de tuin niet vol wil zetten met wellness faciliteiten? Groen werkt ook heel rustgevend. Maak een heerlijke zitplek tussen het groen en speel met geur en geluid. Kies bijvoorbeeld voor planten, zoals lavendel die een heerlijke geur afgeven of wat dacht je van luisteren naar het geluid van stromend water van een vijverwatertafel of het getjilp van vogels die afkomen op jouw waterschaal.

 

Je creëert rust in de tuin door het rustig te houden qua kleuren. Kies voor lichte kleuren of aarde tintenCortenstaal past bijvoorbeeld ontzettend goed in tuinen van nu en dragen bij aan een rustige uitstraling van de tuin. 

4 De 4-seizoenen tuin

Het veranderen klimaat zorgt ook voor steeds hetere zomers en zachtere winters. Met een paar slimme aanpassingen geniet je van vroeg ik het voorjaar tot laat in het najaar nog van je tuin. Met een overkapping zit je altijd droog. Plaats hieronder een tuinhaard of een mooie vuurtafel en je kan het hele jaar door buiten vertoeven.

 

En zeg nu zelf er is niets zo gezellig als buiten eten of heerlijk barbecueën met vrienden, familie of de buren. Barbecueën doe je natuurlijk niet het hele jaar door, maar met een mooie buitenkeuken kun je in de zomer en winter heerlijke gerechten bereiden buiten. 

Heb jij nog leuke tuintrends gespot die je met ons wil delen? Laat het ons weten op Facebook of Instagram!

Delen
  • 0
Vergelijk productenVerwijder alle producten
    U heeft geen artikelen in uw winkelwagen
Categorieën
Alle plantenbakkenVierkante plantenbakRechthoekige plantenbakRonde plantenbakMaatwerk plantenbakBorderrandenOverige productenInformatie en tipsMerkenOver onsBlogKlantenserviceMijn account