Cortenstaal plantenbak laten roesten, zo doe je dat

Is jouw oog gevallen op een mooie cortenstaal plantenbakcortenstaal kantopsluiting of cortenstaal vuurtafel? En wil je weten hoe cortenstaal nu eigenlijk aan zijn mooie kleur komt? Wij vertellen je graag hoe cortenstaal roest en hoe je cortenstaal zelf (sneller) kunt laten roesten.

Wat is cortenstaal?

Om te beginnen leggen we eerst uit wat cortenstaal nu precies is. Cortenstaal is een mooi en enorm sterk materiaal dat vervaardigd is van ijzer waaraan koper, fosfor, silicium, nikkel en chroom zijn toegevoegd. Cortenstaal heeft zijn naam te danken aan zijn unieke eigenschappen. Zo betekent COR corrosion resistent, oftewel corrosiebestendig. En staat TEN voor tensile strength, oftewel treksterkte. Het materiaal is vrijwel onverwoestbaar en daarom worden er allerlei prachtige en duurzame buitenproducten van gemaakt, zoals plantenbakkenborderrandenvuurschalen en sokkels.

Cortenstaal plantenbakken laten roesten

Bekijk hier alle grote cortenstaal plantenbakken

Cortenstaal sneller laten roesten

Wanneer je een plantenbak of ander product van cortenstaal besteld heeft het nog niet die mooie oranjebruine roestkleur. Daar gaat namelijk eerst een natuurlijk proces van maximaal anderhalf jaar aan vooraf. Zo is het cortenstaal product eerst staalkleurig en zal het door de weersomstandigheden en de luchtvochtigheid langzaam gaan roesten. Wil je cortenstaal sneller laten roesten en het natuurlijke proces een handje helpen? Ga dan als volgt te werk:

  1. Ontvet eerst het cortenstaal met schoonmaakmiddel, hiermee verwijder je de waslaag van het cortenstaal;
  2. Vervolgens los je drie grote eetlepels zout op in 10 liter warm water;
  3. De zoutoplossing giet je met een plantenspuit of gieter in ruime mate over het cortenstaal heen;
  4. Het cortenstaal begint nu binnen een paar dagen prachtig oranje te kleuren;
  5. Je kunt ook zuur i.p.v. zout gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan azijn.

Cortenstaal binnen een week tot een maand laten roesten?

Wil je cortenstaal nu nog sneller laten roesten? Met de Degreaser + Rust Accelerator kun je dit roestproces versnellen. Het enige wat je hoeft te doen is het oppervlak van bijvoorbeeld je cortenstaal plantenbak te ontvetten met de Varisol spray (in het Degreaser + Rust Accelerator pakket). Na het ontvetten kun je de roestversneller op de plantenbak sprayen. Als je dit proces dagelijks herhaald zal het ongeveer een week tot een maand duren voordat het cortenstaal geroest is.  

Koop hier de Degreaser + Rust Accelerator

Geeft cortenstaal af als het verroest is?

Of cortenstaal afgeeft, is een vraag die veel mensen bezig houdt. Het antwoord is eenvoudig: tijdens het roestproces kan het staal roestwater afgeven. Daarom is het belangrijk om cortenstaal producten niet direct op het terras te zetten, maar op een bedje van grind of er eerst een plaat onder te leggen. Is het roestproces klaar en zit er een dichte roestlaag op het cortenstaal, dan geeft het geen roestwater meer af. Je kunt er dan zelfs veilig met een witte broek op zitten.

Welke cortenstaal producten passen bij jouw tuin?

Cortenstaal is een materiaal wat wordt gebruikt voor vele producten. Wanneer het materiaal is geroest en wanneer de roestkleur naar boven is gekomen, staat het prachtig bij de kleuren uit de natuur, zoals groen. Bekijk eens de onderstaande categorieën. Wie weet staat er binnenkort in jouw tuin een nieuw product van cortenstaal!