Cortenstaal border

Wil je een speelse tuin creëren waar veelvoudig gebruik wordt gemaakt van hoogteverschillen, voorkomen dat diverse soorten grind door elkaar gaan of juist je grasveld netjes scheiden van de rest van de tuin? De mogelijkheden zijn eindeloos met een cortenstaal border of kantopsluiting van cortenstaal! Hieronder hebben wij wat tips voor je op een rij gezet wat je met een cortenstaal borderrand kunt doen.

Bekijk hier de cortenstaal borderrand collectie, vanaf €6,25

Waarom cortenstaal gebruiken als border?

Cortenstaal is een prachtige staalsoort welke zijn kleur vormt na een aantal maanden. Wanneer het roestproces is voltooid zal de border veel warmte uitstralen dankzij de warme bruine kleur. Het voordeel van cortenstaal is dat je het niet verder hoeft te behandelen of te onderhouden. Daarnaast is cortenstaal enorm duurzaam en sterk, het wordt immers niet voor niets veel gebruikt bij bruggen of gebouwen.

Waar kun je cortenstaal borderranden kopen en waar moet je op letten?

Cortenstaal borderranden zijn zeer geliefd in de tuin! Bij het zoeken naar de juiste cortenstaal borderranden kom je online veel verschillende soorten tegen. Om de beste keuze te maken leggen wij je graag uit waar je op moet letten:

  • Hoe wil je de cortenstaal borderrand gaan plaatsen in de tuin? Zijn het strakke lijnen of wil je het cortenstaal buigen? Bij cortenstaal van 2mm is buigen licht mogelijk. Bij cortenstaal borderranden van 3mm is dit niet meer mogelijk, omdat het cortenstaal te dik is. Wil je ‘curves’ aanbrengen in de tuin? Kies dan voor de flexibele cortenstaal borderranden van Straightcurve!
  • Kies voor een bedrijf dat cortenstaal verkoopt van hoge kwaliteitzoals Cortenstaalplantenbak.nl. Er is online ook cortenstaal te koop wat na verloop van tijd doorroest. Dat wil je natuurlijk niet! Bij de cortenstaal borders die wij verkopen zal dat niet gebeuren.
  • Wat wil je gaan maken met de cortenstaal borderrand? Een bloembak met een gezette rand of wil je het grind scheiden van het grasperkje? Lees verder op deze pagina welke verschillende soorten cortenstaal je het beste hiervoor kunt gebruiken. Je kunt namelijk kiezen voor platte cortenstaal borders en cortenstaal borders met een gezette (omgeslagen) rand.

Gebruik een cortenstaal border als bloembak

Grote bloembakken van cortenstaal zijn helemaal in! Ze zijn in diverse maten te verkrijgen. De grootste plantenbak in ons assortiment is 200 bij 200 centimeter (lengte x breedte). Mocht dit toch te klein voor je zijn of ben je opzoek naar een cortenstaal plantenbak met een unieke vorm of afmeting, dan kan een cortenstaal border de uitkomst bieden.

Cortenstaal borderranden, ook wel kantopsluitingen genoemd, zijn verkrijgbaar in diverse diktes (2 mm en 3 mm), hoogtes en lengtes. Ze worden vrijwel altijd verkocht in pakketten van 6, 10 of 25 stuks. Doordat ze verkrijgbaar zijn in verschillende lengtes kun je eenvoudig zelf bepalen hoe groot je een cortenstaal plantenbak maakt naar wens en waar jij wilt dat de hoeken komen.

Sinds kort hebben wij de Straightcurve border in ons assortiment. Hiermee kun je flexibeler borderranden maken waarbij je gebruik kunt maken meer ronde vormen, zoals een border in de vorm van een cirkel rondom een boom.

Hieronder zie je hoe creatief onze klanten aan de slag zijn gegaan met het maken van cortenstaal plantenbakken!

Twee verschillende plantenbakken, gemaakt van cortenstaal borderranden
Een duidelijke scheiding tussen de tegels en de rest van de tuin gemaakt met cortenstaal borderranden

Bekijk alle borders van cortenstaal

Een rechte border van cortenstaal of juist een gezette borderrand?

Het ligt natuurlijk aan je eigen persoonlijke voorkeur of je kiest voor een rechte border van cortenstaal of een cortenstaal border met een gezette rand. Een border met een gezette rand geeft iets meer een finishing touch en zeker wanneer je het gebruikt in een tuin met zand of veel losse grond, houdt een gezette rand wat meer tegen.

Daarnaast ligt het ook aan de plek waar je de cortenstaal border wilt gebruiken en welke functie de border hier heeft. Wil je bijvoorbeeld de border gebruiken als randafscheiding tussen je tegels en het gras/aarde? Dan is een rechte cortenstaal border hier uitermate geschikt voor. Wil je liever een (hoge) plantenbak maken van cortenstaal borderranden? Dan is een cortenstaal border met een gezette rand misschien meer geschikt.

Creëer hoogteverschillen in je tuin

Een cortenstaal border kan ook op een zeer praktische manier worden gebruikt, namelijk bij het creëren van hoogteverschillen of ervoor zorgen dat de huidige hoogteverschillen in de tuin strakker worden weergegeven. Hoogteverschillen maken een tuin ruimtelijker, zorgen voor meer diepte en kunnen ook beschutting geven bij bijvoorbeeld het zitgedeelte van de tuin.

Het gebruik van cortenstaal borderranden in de tuin kunnen je helpen met het tegengaan van verzakkingen. Als je tuin van nature diverse hoogteverschillen heeft, kunnen de borders ervoor zorgen dat je meer vlakke gebieden kunt creëren. Is het hoogteverschil best groot? Dan kan je hierbij ook een cortenstaal trap gebruiken om dit verschil te overbruggen. De cortenstaal trappen sluiten perfect aan bij de borders van cortenstaal.

Bekijk alle cortenstaal trappen

Een speels effect kun je ook creëren met cortenstaal borderranden door bijvoorbeeld het grasveld iets hoger te plaatsen dan het looppad. Dankzij het gebruik van een border hoef je niet bang te zijn dat het gras tussen het grind door groeit. Een andere mooie manier van hoogteverschillen creëren kun je zien op de afbeeldingen hieronder. In de wat kleinere tuin zou je dit op een kleinere schaal kunnen toepassen. 

Bekijk alle cortenstaal borders

Waar moet je op letten bij het beplanten van een cortenstaal border?

Voordat je gaat beginnen met het plaatsen van de cortenstaal borders is het goed om te bedenken welke functie de cortenstaal border heeft. Als je met de cortenstaal borders een (grote) plantenbak wil maken, moet je na denken over de volgende zaken: 

  • Is het gebied zon- of schaduwrijk? Staat er veel wind of juist niet? En kunnen de planten hier tegen?
  • Voor een speels effect kan je een trap-effect creëren. Hierbij plaats je kleine/lage planten aan de voorzijde en grotere planten verder naar achter.
  • Kijk ook naar de bladeren van de planten, niet alleen naar de bloemen! Deze bepalen ook hoe de border er verder uitziet.

De populairste cortenstaal borders van dit seizoen!

Cortenstaal is ook dit seizoen weer razend populair. Om je een handje helpen hebben wij de populairste afmetingen en pakketten voor jou op een rij gezet. Hopelijk maakt dit je keuze weer iets makkelijker en kun je de juiste cortenstaal border voor je tuin vinden.

Hoe plaats ik een cortenstaal borderrand in de tuin?

Een cortenstaal borderrand kun je eenvoudig plaatsen in de tuin! Als eerste kijk je natuurlijk naar de plek waar je de cortenstaal border wilt plaatsen. Zijn het alleen rechte stukken of wil je ronde vormen aanbrengen in de tuin? Dit bepaalt ook welk type cortenstaal borderrand je nodig hebt. 

Na het bepalen van de plaats dien je een gleuf te graven in de tuin. Hierin kun je de cortenstaal borderrand plaatsen en vastzetten met de grondpinnen. Voor meer stevigheid kun je gebruik maken van piketpaaltjes. Verschillende cortenstaal borderranden kun je eenvoudig aan elkaar klikken of tegen elkaar aanzetten (afhankelijk van het type dat je kiest). Wanneer de borderrand staat, graaf je de sleuf verder dicht. Met een waterpas kun je controleren of de borderrand recht staat.

Lees meer over het plaatsen van een cortenstaal borderrand in onze blog: ‘Diverse grondelementen scheiden met een kantopsluiting’.