Dit jaar zie je ze weer in menig tuin terug; de bruin geroeste plantenbakken. Maar wat zijn het nu precies voor plantenbakken en waarom is het zo’n trend aan het worden? Lees snel verder en wij leggen je het allemaal haarfijn uit!

Geroeste plantenbakken, waar worden ze van gemaakt?

De bruine plantenbakken met roest die je nu zo veel ziet, zijn gemaakt van cortenstaal. Cortenstaal is staal waaraan koper, fosfor, silicium, nikkel en onder andere chroom aan zijn toegevoegd. Doordat cortenstaal een bruine beschermende roestlaag vormt, is het staal van binnen beschermt tegen zuurstof en andere invloeden. Hierdoor wordt de oxidatie sterk vertraagd.

Het lijkt vaak alsof cortenstaal helemaal niet sterk is, omdat we roest associëren met oudere producten die bijvoorbeeld te lang hebben buitengelegen. Niets is minder waar! Cortenstaal wordt veel gebruikt bij kunstwerken, bruggen en zelfs gebouwen. De sterkte van cortenstaal is vergelijkbaar met dat van RVS.

Bekijk alle cortenstaal plantenbakken met roest

Geven plantenbakken met roest af?

Wanneer je cortenstalen plantenbakken of andere producten van cortenstaal besteld, dan worden ze zonder roest geleverd. De cortenstalen producten roesten door weersinvloeden, zoals regen of luchtvochtigheid. Het is een natuurlijk proces dat maximaal 1,5 jaar in beslag neemt. Tijdens dit roestproces geven de plantenbakken roestwater af.

Wil je dit niet op je tegels hebben? Dan kun je karton onder de roestende plantenbak neerleggen. Je kunt ook het roestproces versnellen, hoe je dat precies doet lees je hier.

Cortenstaal plantenbakken worden zonder roest geleverd, dit neemt enkele maanden tot 1,5 jaar in beslag

Cortenstaal plantenbak net na bezorging - zonder roest

Deze maatwerk plantenbakken moeten ook het roestproces nog doorstaan

Cortenstaal plantenbakken na het roestproces

Wanneer het roestproces compleet is van de cortenstaal plantenbak, geeft hij geen roestwater meer af. Cortenstaal plantenbakken zien er na het roestproces prachtig uit en passen dankzij de warme kleuren in ieder seizoen. Perfect voor de seizoenstuin dus! Dit is ook de reden waarom ze zo populair zijn. Iedere cortenstaal plantenbak heeft zijn eigen roestvorming en roesttekenen, zoals op de plantenbak hieronder. Hierdoor is iedere cortenstaal plantenbak uniek. 

Geroeste plantenbak van cortenstaal

Ook een plantenbak met roest? Bekijk hier de gehele collectie!