Cortenstaal afboording is ook wel bekend onder de namen cortenstaal borderrand, borders, kantopsluiting of opsluitbanden. Met cortenstaal afboording kun je diverse delen in de tuin van elkaar scheiden, zoals het grindpad van het grasveld of het plantenperkje van het terras. Om je wat inspiratie te geven hebben we hieronder onze top 5 inspiratie voor cortenstaal afboording voor je neergezet!

Shop hier cortenstaal afboording

1. Meer eenheid in je tuin met cortenstaal afboording

Je kunt meer eenheid creëren in de tuin door met een cortenstaal afboording het plantenperkje door te trekken onder de vlonder. De bruine kleuren van het cortenstaal sluiten perfect aan bij de natuurlijke kleuren van het hout. Door de sterkte en de robuustheid van cortenstaal weet je zeker dat je hier lang van kunt genieten! 

Cortenstaal afboording voor meer eenheid in de tuin

De cortenstaal afboording dat je bij ons kunt kopen ontvang je zonder roestlaag. Het natuurlijke roestproces neemt ongeveer 4 tot 6 maanden in beslag. Het roest op de cortenstaal afboording wordt gevormd door de natuurlijke elementen, zoals regen en luchtvochtigheid. Het mooie hieraan is, is dat iedere cortenstaal afboording zijn eigen unieke roestpatroon heeft.

Daarnaast passen de warme, roestige kleuren van de afboording bij ieder seizoen. Ze passen perfect bij de kleuren van de vallende bladeren in de herfst, bij de kou van de winter of juist bij de bloeiende bloemen in de lente. 

2. Verschillende soorten grind van elkaar scheiden

Heb je verschillende soorten grind in de tuin liggen? Dan wil je natuurlijk niet dat dit na verloop van tijd met elkaar gaat mengen. Door middel van platte cortenstaal afboording kun je eenvoudig een niet te opvallende scheidingslijn aanbrengen. De cortenstaal afboording is verkrijgbaar in 2mm en 3mm dik, zowel plat (zoals op de foto hieronder) als met een omgeslagen rand. 

Daarnaast zijn er natuurlijk veel meer verschillende dingen die je van elkaar kunt scheiden met een afboording. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de randen van het gazon altijd super strak blijven liggen. Of breng meer strakke lijnen aan elders in de tuin. Met cortenstaal afboording is er van alles mogelijk! 

Dunne cortenstaal afboording tussen het grind in de tuin

Je kunt hier de platte cortenstaal afboording gebruiken van 2 mm dik

3. Creëer hoogteverschillen, gebruik stevige cortenstaal afboording!

Hoogteverschillen geven een speels effect aan je tuin. Het kan noodzakelijk zijn om het hogere deel stevig te voorzien van een cortenstaal afboording. Kies dan voor cortenstaal keerwanden. Keerwanden zijn steviger dan cortenstaal kantopsluitingen en hebben een groter draagvermogen

Bekijk hier de cortenstaal keerwanden

Is er sprake van een groot hoogteverschil? Dan kun je dit overbruggen met een cortenstaal trap! Deze zijn al verkrijgbaar vanaf 2 treden. Een cortenstaal trap sluit naadloos aan bij de cortenstaal keerwanden. Door meerdere cortenstaal elementen te gebruiken in je tuin, kun je zorgen voor meer eenheid.

4. Maak een boombak om een bestaande boom heen

Heb je een prachtige (grote) boom in de tuin staan? Dan kun je hier omheen zelf een boombak maken met diverse cortenstaal kantopsluitingen en afboordingen. Zo zijn er diverse hoekelementen en rechte stukken die je met elkaar kunt combineren. 

Tip: kies voor cortenstaal afboording met een gezette rand, hierdoor krijgt de boombak een luxe finish.

Cortenstaal afboording als boomrand

Hier heeft een klant gekozen voor cortenstaal afboording met een gezette rand. De afboording moet zijn kenmerkende roestige kleur nog ontwikkelen.

5. Ronde vormen in je tuin aanbrengen met flexibele afboording

De cortenstaal afboording van 2mm dik kun je lichtjes buigen. Bij cortenstaal afboording van 3mm is dit niet meer mogelijk. Wil je meer ronde of gebogen vormen aanbrengen in de tuin? Kies dan voor de fexibele afboording van Straightcurve. Met de Straightcurve afboording heb je meer ontwerpvrijheid en kun je meer unieke vormen in de tuin creëren.

Flexibele afboording van Straightcurve

Hier zie je de flexibele afboording van Straightcurve voor het creëren van ronde vormen in de tuin.

De verschillende soorten cortenstaal afboording

In onze collectie vind je veel verschillende soorten cortenstaal afboording, maar voor welke kun je nu het beste kiezen? Hieronder vind je de populairste soorten en wat de pluspunten hiervan zijn. 

  • Straightcurve cortenstaal afboording: in dit pakket zit in totaal 6,8 meter aan cortenstaal afboording. De Straightcurve afboording is perfect voor het creëren van ronde vormen in de tuin. Daarnaast is het ook een compleet pakket. Je kunt dus zo aan de slag!
  • Col-Met afboording: Col-Met is verkrijgbaar in 2 of 3mm dikke cortenstaal afboording. 2mm kun je lichtjes buigen, bij 3mm is dit niet meer mogelijk. De Col-Met afboording wordt geleverd inclusief grondpennen.
  • Cortenstaal afboording 230 cm 2mm 10 stuks: Dit is een van de populairste cortenstaal pakketten. In totaal heb je 23 meter. De cortenstaal afboording heeft geen rand, waardoor je het perfect kunt gebruiken in de tuin om bijvoorbeeld het gras van het grindpad te scheiden, zonder dat je te veel de nadruk wilt leggen op het cortenstaal. Je kunt dit type lichtjes buigen.
  • Cortenstaal afboording gezet 230 cm 2mm 10 stuks: Deze cortenstaal afboording heeft een omgeslagen rand aan de bovenzijde, waardoor het een luxe afwerking heeft. Gebruik deze afboording wanneer je bijvoorbeeld het cortenstaal wilt gebruiken voor het maken van een grote boombak of plantenborder.

Bekijk hier de cortenstaal afboording

Hoe moet je cortenstaal afboording plaatsen in de tuin?

Je bent er over uit: je wilt ook cortenstaal afboording toepassen in de tuin. Maar waar ga je beginnen en wat heb je nodig?

Afhankelijk van het pakket dat je kiest dien je nog accessoires aan te schaffen. Bij Straightcurve en Col-Met heb je niets meer nodig, maar bij de overige cortenstaal afboording dien je nog piketpaaltjes bij te bestellen. Met de piketpaaltjes kun je de cortenstaal afboording stevig in de grond bevestigen.

Heb je inmiddels je pakket compleet? Dan is het tijd om aan de slag te gaat en de cortenstaal afboording te plaatsen in de tuin! Je leest in onze uitgebreide handleiding 'Borderrand plaatsen, hoe moet dat? Je leest het hier!'.