Tuin lenteklaar maken: hoe ga je te werk?

Tuin lenteklaar maken: hoe ga je te werk?

minuten lezen

Het is bijna voorjaar! Tijd om je tuin lenteklaar te maken; glibberige paden, groene meubels en terrassen schoon te boenen en je gazon weer netjes te maken. Lees voordat je begint even deze handige checklist door zodat jouw tuin er straks weer stralend uitziet.

Stap 1. Tuin lenteklaar maken: mos en algen verwijderen

Mos en groene aanslag ontstaan vooral op natte schaduwrijke plekken en kunnen overal opkomen. Op je terras, je patio, het tuinmeubilair en de paden in je tuin. Als iets eenmaal begroeid is met een mooi groen laagje dan wordt het in verloop van tijd alleen maar erger. Groene aanslag is namelijk heel goed in het vasthouden van water en hierdoor krijgen algen de kans om nog harder te groeien. Als het even zonnig en droog is in het voorjaar, verdwijnt de groene aanslag. Maar zodra het gaat regenen komt alles vanzelf weer terug.

Algen en mossen voorkomen, doe je door zo veel mogelijk licht te brengen op je terras en je meubels Snoei struiken en bomen wat korter en zet regelmatig je meubels aan de kant zodat je terras goed kan drogen. Is het kwaad al geschied, pak dan een fles azijn, groene zeep of aanslagreiniger om de aanslag te verwijderen. Wil je op een snellere manier je tuin lenteklaar maken, neem dan een hogedrukspuit.

Let op: zorg dat de waterstraal een hoek van 45 graden maakt, anders spuit je te hard en beschadig je de tegels en voegen waardoor algen en mossen zich nog beter kunnen hechten en dus steeds sneller terug zullen komen. Je kunt ook de breedte van de straal aanpassen. Hoe breder de straal hoe minder de druk is die op water staat. Voor het wegspoelen van vuil is een brede straal voldoende. Is het oppervlak dat je schoon wilt maken hardnekkig vuil, maak de straal dan wat smaller.

Stap 2. Tuin lenteklaar maken: onkruid verwijderen

Wanneer je de groene aanslag hebt verwijderd, is het onkruid aan de beurt. Door het lentezonnetje groeien de onkruidsoorten gestaag en zullen deze al snel zaden en bloemen gaan vormen. Het is dus zaak om er snel bij te zijn om te voorkomen dat de zaden zich snel door de tuin verspreiden. Doe je dit niet, dan zal je door het jaar heen meer werk aan het wieden hebben.

Stap 3. Tuin lenteklaar maken: het gazon verzorgen

Wanneer je de tuin lenteklaar gaat maken is het ook goed om het gazon onder handen te nemen. Is je gazon in een degelijke staat, maai het dan eerst en bestrooi het vervolgens met kalk en dan met kunstmest. Is er weinig meer van je gazon over en zijn er veel kale plekken ontstaan door de kou en de regen, overweeg dan om een nieuw gazon aan te leggen.

Lees ook: gazon herstellen in het voorjaar

Stap 4. Tuin lenteklaar maken: nieuwe planten in de tuin

De lente is de ideale tijd om je tuin een frisse uitstraling te geven met nieuwe bloemen en planten. Typische lentebloeiers zijn Primula’s, blauwe druifjes en violen. Wanneer je ze in een moderne plantenbak zet, zoals de Corten staal plantenbak Celso Ø 80x80cm  en de Polyester plantenbak 40x40x40 antraciet-zwart, voelt je tuin bijna weer als nieuw. 

Ontdek welke planten het nog meer goed doen in het vroege voorjaar of in de schaduw: 11 vaste planten die het goed doen in de schaduw

Stap 5. Tuin lenteklaar maken: creëer een gezellige sfeer in je tuin  

Het seizoen van buiten eten, lange avonden in de tuin en zonnebaden komt langzaam weer op gang. Dat wil je natuurlijk wel in een gezellige tuin doen. Schaf nieuwe tuinmeubelen aan of knap je oude meubels op, maak je plantenbakken schoon met een goed reinigigingsmiddel en zorg voor leuke accessoires in de tuin, zoals een chique buitenkaars of een mooi terrazo tuinbeeld. Kortom, maak je tuin lenteklaar zodat je er het komende voorjaar weer volop van kunt genieten!

Delen
  • 0
Vergelijk productenVerwijder alle producten
    U heeft geen artikelen in uw winkelwagen
Categorieën
Alle plantenbakkenVierkante plantenbakRechthoekige plantenbakRonde plantenbakMaatwerk plantenbakBorderrandenOverige productenInformatie en tipsMerkenOver onsBlogKlantenserviceMijn account