Wat moet je doen voor een mooie Buxus?

Wat moet je doen voor een mooie Buxus?

minuten lezen
 

De buxus, je ziet ze in allerlei vormen: bollen, piramides, haagjes, spiralen en vrije vormen. Een buxus koop je als een klein plantje of als een in de vorm gesnoeide plant. Kleine plantjes kun je zelf nog vormen en knippen zoals je wilt. In het verleden werden kasteeltuinen al versierd met prachtig gevormde buxusplanten. Ook werden geheel symmetrisch aangelegde tuinen gevormd door buxushaagjes. In de tuinen van Paleis het Loo zijn deze vormen nog steeds te zien. Ook in andere formele tuinen in binnen- en buitenland tref je deze symmetrische hagen nog steeds aan. Op deze blog lees je meer over hoe je de buxus plant moet onderhouden.

Buxus in pot

Buxus in moderne vormen

Tegenwoordig komen buxussen ook in moderne tuinen veelvuldig voor. Zowel in pot als in de volle grond. Een buxus blijft groen, het gehele jaar door. Wanneer andere vaste planten sterven, geeft een buxus nog vorm en kleur aan je tuin.

De buxus in een pot

Een buxus in pot is eenvoudig te houden. Belangrijk is wel dat de plant niet uitdroogt. Als de blaadjes enigszins blauw beginnen te verkleuren, ben je gewaarschuwd. Ook van teveel water onderin de pot houden ze niet.

Verzorging van de buxus

Hoe verzorg je verder een buxus? Twee dingen zijn hiervoor heel belangrijk:

  • Buxusvoeding
  • Snoeien

accu buxusschaar

1. Buxusvoeding

Dat voeding belangrijk is voor planten weten we wel. Ook voor groene planten als buxus geldt dat ze op tijd voedsel nodig hebben. Het wortelgestel blijft dan gezond en de plant kan gehard de winter door. Kies voor speciale buxusvoeding. Dit zorgt ervoor dat de buxus mooi groen en compact blijft. Kies voeding welke ca. 3 maanden werkt, dan ben je er voorlopig van af. Strooi de korreltje om de buxusplant en hark ze losjes in. Tussen maart en oktober strooi je dan minimaal 2 keer met tussenpozen van ca. 3 maanden.

 

2. Snoeien van de buxus

Een goed gesnoeide buxus is niet alleen mooi, het zorgt ook voor het behoud van de mooie vorm.  De buxus wordt voller. Snoei ze minimaal 2 maal per jaar, meer mag ook. Snoei nooit op een warme zomerdag, de blaadjes kunnen dan uitdrogen. Knip de extra gevormde jonge scheutjes af.

 

Wanneer snoeien: eind mei en begin september. 

 

Zorg voor een scherpe snoeischaar. Met een botte snoeischaar beschadig je de blaadjes. Je kunt met een accuschaar je buxus knippen. Mijn ervaring is dat je met een hand snoeischaar de mooiste vormen kunt maken. De schaar moet gemakkelijk in je hand liggen en licht van gewicht zijn. Kijk dus goed of je een geschikte kunt vinden.

 

TIP: Snoei ook eens een aparte vorm, zoals een konijntje of kip. Leuk voor kinderen, die de buxus op een andere manier zullen gaan bekijken.

 

Bekijk hier alle snoeiartikelen van Tuin-Online.nl

Delen
  • 0
Vergelijk productenVerwijder alle producten
    U heeft geen artikelen in uw winkelwagen
Categorieën
Alle plantenbakkenVierkante plantenbakRechthoekige plantenbakRonde plantenbakMaatwerk plantenbakBorderrandenOverige productenInformatie en tipsMerkenOver onsBlogKlantenserviceMijn account