Cortenstaal border, hoe te gebruiken in je tuin

Wil je een speelse tuin creëren waar veelvoudig gebruik wordt gemaakt van hoogteverschillen, voorkomen dat diverse soorten grind door elkaar gaan of juist je grasveld netjes scheiden van de rest van de tuin? De mogelijkheden zijn eindeloos met een border of kantopsluiting van cortenstaal! Hieronder hebben wij wat tips voor je op een rij gezet wat je met een cortenstaal borderrand kunt doen. Ben je er inmiddels al aan uit? 

Bekijk hier de cortenstaal borderrand collectie, vanaf €6,25

Waarom cortenstaal gebruiken als border?

Cortenstaal is een prachtige staalsoort welke zijn kleur vormt na een aantal maanden. Wanneer het roestproces is voltooid zal de tuinafscheiding veel warmte uitstralen dankzij de warme bruine kleur. Het voordeel van cortenstaal is dat je het niet verder hoeft te behandelen of te onderhouden. Daarnaast is cortenstaal enorm duurzaam en sterk, het wordt immers niet voor niets veel gebruikt bij bruggen of gebouwen.

Gebruik een cortenstaal border als bloembak

Grote bloembakken van cortenstaal zijn helemaal in! Ze zijn in diverse maten te verkrijgen. De grootste plantenbak in ons assortiment is 200 bij 200 centimeter (lengte x breedte). Mocht dit toch te klein voor je zijn of ben je opzoek naar een plantenbak met een unieke vorm of afmeting, dan kan een cortenstaal border de uitkomst bieden.

Cortenstaal borderranden, ook wel kantopsluitingen genoemd, zijn verkrijgbaar in diverse diktes (2 mm en 3 mm), hoogtes en lengtes. Ze worden vrijwel altijd verkocht in pakketten van 6, 10 of 25 stuks. Doordat ze verkrijgbaar zijn in verschillende lengtes kun je eenvoudig zelf bepalen hoe groot je een plantenbak maakt naar wens en waar jij wilt dat de hoeken komen.

Sinds kort hebben wij de Straightcurve border in ons assortiment. Hiermee kun je flexibeler borderranden maken waarbij je gebruik kunt maken meer ronde vormen.

Hieronder zie je hoe creatief onze klanten aan de slag zijn gegaan met het maken van cortenstalen plantenbakken!

Twee verschillende plantenbakken, gemaakt van cortenstaal borderranden
Een duidelijke scheiding tussen de tegels en de rest van de tuin

Bekijk alle borders van cortenstaal

Een rechte border van cortenstaal of juist een gezette borderrand?

Het licht natuurlijk aan je eigen persoonlijke voorkeur of je kiest voor een rechte border van cortenstaal of een cortenstaal border met een gezette rand. Een gezette rand geeft vaak net meer een finishing touch en zeker wanneer je het gebruikt in een tuin met zand of veel losse grond, houdt een gezette rand wat meer tegen.

Daarnaast ligt het ook aan de plek waar je de cortenstaal border wilt gebruiken en welke functie de border hier heeft. Wil je bijvoorbeeld de border gebruiken als randafscheiding tussen je tegels en het gras/aarde? Dan is een rechte cortenstaal border hier uitermate geschikt voor. Wil je liever een (hoge) plantenbak maken van cortenstaal borderranden? Dan is een border met een gezette rand misschien meer geschikt.

Creëer hoogteverschillen in je tuin

Een cortenstaal border kan ook op een zeer praktische manier worden gebruikt, namelijk bij het creëren van hoogteverschillen of ervoor zorgen dat de huidige hoogteverschillen in de tuin strakker worden weergegeven. Hoogteverschillen maken een tuin ruimtelijker, zorgen voor meer diepte en kunnen ook beschutting geven bij bijvoorbeeld het zitgedeelte van de tuin.

Het gebruik van cortenstalen borderranden in de tuin kunnen je helpen met het tegengaan van verzakkingen. Als je tuin van nature diverse hoogteverschillen heeft, kunnen de borders ervoor zorgen dat je meer vlakke gebieden kunt creëren. Is het hoogteverschil best groot? Dan kan je hierbij ook een cortenstalen trap gebruiken om dit verschil te overbruggen. De cortenstalen trappen sluiten perfect aan bij de borders van cortenstaal.

Bekijk alle cortenstalen trappen

Een speels effect kan ook worden gecreëerd door bijvoorbeeld het grasveld iets hoger te plaatsen dan het looppad. Dankzij het gebruik van een border hoef je niet bang te zijn dat het gras tussen het grind door groeit. Een andere mooie manier van hoogteverschillen kan je zien op de afbeeldingen hieronder. Ook in de wat kleinere tuin zou je dit op een kleinere schaal kunnen toepassen. 

Bekijk alle cortenstalen borders

Waar moet je op letten bij het beplanten van een cortenstaal border?

Voordat je gaat beginnen met het plaatsen van de cortenstalen borders, is het goed om te bedenken welke functie de cortenstalen border heeft. Als je met de borders een plantenbak wil maken, moet je na denken over de volgende zaken: 

  • Is het gebied zon- of schaduwrijk? Staat er veel wind of juist niet? En kunnen de planten hier tegen?
  • Voor een speels effect kan je een trap-effect creëren. Hierbij plaats je kleine/lage planten aan de voorzijde en grotere planten verder naar achter.
  • Kijk ook naar de bladeren van de planten, niet alleen naar de bloemen! Deze bepalen ook hoe de border er verder uitziet.

Hoe plaats ik een cortenstalen border in de tuin?

Wil je nu weten hoe je een cortenstaal border zelf moet plaatsen? Lees dan onze blog ‘Diverse grondelementen scheiden met een kantopsluiting’.