Het is herfst! Tijd om de dikke jas weer uit de kast te halen en lekker door het bos te wandelen. Afgevallen bladeren zijn kenmerkend voor het bos tijdens de herfst. Echter willen we in onze voor- en achtertuin geen steeds groter wordende bladerenberg. Maar, wat kan je nu het beste doen met bladeren in je tuin? In deze blog lees je hier alles over!
Afgevallen bladeren in je tuin laten liggen
Hoewel je waarschijnlijk liever direct aan de slag gaat om de tuin vrij te maken van afgevallen bladeren, kun je ze op sommige plekken beter laten liggen. Dit geldt bijvoorbeeld voor de bladeren die in de borders, tussen de struiken en bloempartijen terecht zijn gekomen. Die beschermen de planten niet alleen tegen ‘koude tenen’, maar zorgen er ook voor dat onkruid minder kans heeft om hier te groeien. Afgevallen bladeren zijn ook belangrijk voor de dieren in je tuin: insecten gebruiken ze als natuurlijke schuilplaats en egels kruipen er graag onder weg om te overwinteren.
Let op: zorg er wel voor dat de laag met bladeren niet meer dan 10 cm dik wordt. Een teveel aan bladeren werkt (schimmel)ziektes in de hand die andere planten kunnen besmetten.
Voorkom ongelukjes in de tuin
Bladeren die de paden glad maken en goot verstoppen kun je beter wel zo snel mogelijk weghalen. Je wilt immers niet dat je 80-jarige buurvrouw erover uitglijdt en op hardnekkige bruine plekken of lekkage zit je natuurlijk ook niet te wachten. Drijven er afgevallen bladeren in de vijver? Vis die er dan zo snel mogelijk uit. Bladeren die naar de bodem zakken gaan rotten, waardoor het water gaat verzuren. Gevolg: een grote kans op dode vissen en planten. Ook de bladeren op het gazon kun je maar beter zo snel mogelijk opruimen: zodra het gras geen lucht meer krijgt, ontstaan er lelijke, kale plekken.
Zo verwijderen je makkelijk (natte) bladeren in de tuin!
- Met een bladbazer blaas je de afgevallen bladeren die op je gazon liggen regelrecht de plantenborders in. Ideaal voor grotere tuinen.
- Heb je een groot gazon, dan is een grasmaaier met opvangbak een absolute musthave. Naast het kortwieken van het gras zuigt die ook de bladeren op. Hoe handig is dat?
- Met een ‘ouderwetse’ bladhark kun je de bladeren ook gemakkelijk verwijderen
Bekijk hier alle producten om je tuin goed te kunnen onderhouden
Wat te doen met overtollig blad?
Heb je alle overtollige bladeren verzameld? Gooi ze dan niet weg! Je kunt er namelijk nuttige dingen mee doen, zoals het maken van bladcompost. Hiermee geef je structuur en voeding aan de grond. Bladeren van de lindeboom , es boom en kastanjeboom verteren het snelst en zijn het gemakkelijkst om te zetten naar bladcompost. Eiken- en beukenbladeren hebben veel langer de tijd om te composteren. Dit komt door de hoeveelheid looizuur dat ervoor zorg dat het blad zo lang mogelijk mooi blijft .
Weetje: looizuur veroorzaakt lelijke bruine plekken op de tegels en is lastig weg te poetsen. Veeg daarom je terras en paden regelmatig schoon.
Zelf bladcompost maken? Zo doe je dat
Wil je zelf bladcompost maken? Volg dan de onderstaande stappen.
- Verzamel de overtollige bladeren en doe ze in een (vuilnis)zak
- Meng er wat kalk doorheen om de vertering te versnellen en de zuurgraad te verlagen. Hiervoor kun je eierschalen gebruiken
- Gebruik bij voorkeur vochtige bladeren. Zijn ze kurkdroog? Maak ze dan eerst nat met een gieter
- Stamp het blad aan en bind de zak dicht
- Prik er een paar gaatjes in en zet de zak op een onopvallende plek neer
- Na een paar maanden heb je uitstekende bladcompost
Heb jij weleens zelf bladcompost gemaakt? Wij zijn erg benieuwd! Deel jouw ervaring op onze Facebookpagina.